Sveti Alimpije

Ikona Sveti Alimpije Stolpnik
Alimpijevdan Sveti Alempije Alempija Sveti Đorđe posni.
9. decembar
Alimpije Stolpnik je bio isposnik koji se povlačio u usamljenički život i lišavao se telesnih zadovoljstava. Kao dečak bio je đakon kod episkopa Teodora a kako je odrastao sve više je stremio usamljeničkom životu.
Tražeći mesto gde bi mogao da se usami zaustavio se na helenskom groblju. Tu je postavio krst i sagradio hram Svete Jefimije. Pored hrama je podigao stub (stolp) i na njemu neprestano živeo pedeset tri godine u postu i molitvi. U međuvremenu su kraj njegovog stuba podignuta i dva manastira muški i ženski čiji su monasi i monahinje izabrali Alimpija Stolpnika za svog duhovnika. Kad se njegova majka zamonašila i ona je došla da živi pored svog sina duhovnika.
Pošto je zadobio isceliteljsku moć a i moć predskazanja ljudi počeše da mu dolaze radi isceljenja, saveta ili utehe. Poživeo je više od 100 godina. Mošti su mu bile čudotvorne a od njih je sačuvana glava koja se nalazi u Kotlumuškom manastiru na Svetoj gori.
Opšte je narodno uverenje da je Sveti Alimpije zaštitnik stoke, pa se stoga na njegov praznik ne upreže tegleća stoka. Za Alimpijevdan odlazi se rano u crkvu da bi u narednoj godini za sve bilo zdravlja.

Ikona Svetog Alimpija

Alimpije Stolpnik