Ikona Svetog Djordja

Sveti Đorđe Djordje Đurađ Đurđevdan Djurdjevdan 6. maj

Sveti Đorđe ikona

Ikona Svetog Djordja

(Djurdjic Đurđic je zimski Sveti Georgije, slavi se 16. novembra)

Ikona Svetog Djordja, Sveti Djordje ubija aždaju ikona

Reč – dve o Svetom Đorđu za one koji žele nešto da saznaju: Sveti Djordje je rano postao siroče. Odmalena je vaspitan u duhu najplemenitijih hrišćanskih vrlina. Sveti Djordje je odrastao u kraju u kome je nekada živeo Isus Hristos i gde je propovedao svoju veru. Djordje je pokazao veliku hrabrost u bitkama i car Dioklecijan ga je rano postavio za vojvodu. U času kada je Djordje prišao Apolonovom kipu i prekrstio se desnom rukom kip se srušio, a za njim i svi ostali kipovi.

Svetom Djordju je dželat mačem odrubio glavu u Nikomadiji 6. maja 303. godine. U starim srpskim biografijama Sveti Đorđe se pominje kao zaštitnik u ratu i slika se kao naoružani konjanik.

Za Djurdjevran se u pravoslavnoj ikonografiji Sveti Đorđe se predstavlja kako sedeći na konju dugim kopljem probada aždaju kao simbol mnogobožačke sile koja je proždirala hrišćanske žrtve. Sveti Djordje je tu aždaju pobedio i zato se naziva pobedonosac jer je veoma brzo posle njegove smrti prestao progon hrišćana i hrišćanska vera je 325. godine postala zvanična vera Rimskog carstva.

U Srbiji se Sveti Đorđe slavi kao drugi po redu odmah posle Svetog Nikole. U Srbiji je običaj da se za Đurđevdan vencima kite kapije i vrata kuća i poslovnih prostorija.

Djurdjevdan slika

 

Ikona Djurdjevdan

Sveti Đorđe ubija aždaju Đurđevdan slika

Sveti Djordje Djurdjevdan slika

 

Ikona Svetog Djordja Djurdjevdan

Đurđevdan ikona Galerija ikona