Sveti Ignjatije

Ikona Sveti Ignjatije, Sveti Ignjat, Sveti Gnjata, Ignjatijevdan
Ikona Svetog Ignjatija

Slavi se 2. januara

Свети Игњатије Богоносац
Ikona Svetog Ignjatija Bogonosca izrađena je kombinovanom tehnikom: jajčana tempera i akrilna boja. Ikona je pravougaona sa polukružnim udubljenjem. Drvo je lipovo sa hrastovim tonom.

Gospod Bog uze jedno dete, stavi ga među svoje učenike i reče: „Ko se ponizi kao dete ovo onaj je najveći u carstvu nebeskome!“ To dete beše Ignjatije.

Sveti Ignjuatije je bio savremenik Isusa Hrista. U mladosti je postao učenik Svetog Jovana Bogoslova i ostalih apostola koji su ga kasnije postavili za drugog po redu episkopa antiohijske crkve. Bio je nepokolebljivi i vatreni propovednik Hristove vere. Nije hteo da se odrekne vere i 2. januara 106. godine je osuđen na smrt i bačen među lavove u arenu. Od njegovog tela ostalo je samo netaknuto srce koje lavovi nisu dirali zato što je na njemu kako predanje kaže napisano „Isus Hristos“. Sada se mošti Svetog Ignjatija nalaze u Crkvi Svetog Klimenta u Rimu.
Prema crkvenom tumačenju Sveti Ignjatije prozvan je Bogonoscem zato što ga je kao dete Isus Hrist uzeu u ruke i uzdigao, ali i zato što je Sveti Ignjatije Boga uvek nosio u svom srcu, na svojim usnama i u svojim mislima. Budući da pada u poslednjoj nedelji božićnog posta, Sveti Ignjatije je posna slava.

Sveti Ignjatije je govorio: „Bolje mio je umreti za Hrista negoli carovati do krajeva zemlje.“ Javljao se više puta sa onoga sveta, činio čudesa i danas pomaže svakome ko ga priziva u pomoć.