Ikona Sveti Luka
Ikona Svetog Luke

Sveti apostol i jevanđelist Luka
Slavi se 31. oktobra
Sveti apostol Luka nije bio među dvanaestoricom apostola već je bio iz šireg kruga sedamnaestorice Hristovih učenika. Na molbu mnogih hrišćana napisao je 60. godine nove ere svoje jevanđelje. Kao obrazovani ikonopisac živopisao je tri ikone Presvete Bogorodice i ikone Svetih apostola Petra i Pavla. Pošto su to bile i prve živopisane ikone, smatra se i osnivačem hrišćanskog ikonopisa.
Među Srbima je kult Svetog Luke veoma razvijen čemu je doprineo i despot Đurađ Branković Smederevac, koji je mošti Svetog Luke prebacio u Smederevo u svoju zadužbinu Crkvu Uspenja. Posle pada Smedereva pod tursku vlast, mošti su se jedno vreme nalazile u Crkvi Svetog Like u Kupinovu da bi im se posle izgubio trag.
Šaljiva je priča kako su Sveti Luka i Sveti Nikola išli zajedno u krađu pa je Sveti Luka ukrao vola a sveti Nikola rotkvu, te se zato na Svetog Luku mrsi a na Svetog Luku posti i jede se salata od strugane rotkve. U narodu se smatra da od Svetog Luke počinje zima pa se govorilo: „Sveti Luka sneg do kuka“ ili: „Sveti Luka eto vuka“.