Ikona Svetog Nikole Sveti Nikola

Slavi se 19. decembra Nikoljdan, Sveti Nikola Čudotvorac je jedan od najvećih hrišćanskih svetitelja. Letnji Sveti Nikola se slavi 22. maja, na dan prenosa moštiju Svetog Nikolaja. Ime mu je bilo Nikolaj ali je kasnije među ljudima ime skraćeno na Nikola. Kada su Nikoli umrli roditelji svoje veliko nasledstvo razdelio je sirotinji posvetivši se svešteničkom pozivu. Poučavao je ljude veri u njihovim domovima, posećivao bolesne, zarobljene, savetovao mlade, tešio žalosne i grešnima ukazivao na put pravde i iskupljenja. Bio je borac za istinu i pravdu. Milostiv i pravdoljubiv Sveti Nikola je već svojom pojavom donosio ljudima utehu, spokoj i nadu. Prizivali su ga u bolesti, nevolji, bedi, nemoći jer je svima priskakao u pomoć.

Bio je sveštenik 58 godina i upokojio se u dubokoj starosti 343. godine 19. decembra. Njegove mošti se čuvaju u Bariju. Sveti Nikola ili Nikoljdan je slava sa najvećim brojem slavara. U šali se kaže da je slave svi Srbi, jer su jedni slavari a drugi im idu u goste. Sveti Nikola je posna slava mada ima slavara koji spremaju mrsno posluženje jer od starine smatraju da slave nema bez pečenja.

Deca veruju da Sveti Nikola donosi poklone (kao Deda Mraz) jašući na belom konju da bi nagradio one koji su tokom godine bili dobri.

Sveti Nikola ikona

Ikona Svetog Nikole na drvetu