Ikona Svetog Nikole Sveti Nikola

Ikona Svetog Nikole

 

Zimski sveti Nikola: 19. decembra se slavi
Kad se slavi letnji Sveti Nikola: 22. maja
22. maja je bio prenos moštiju Svetog Oca Nikolaja
19. decembra Nikoljdan Sveti Nikola Čudotvorac je jedan od najvećih hrišćanskih svetitelja. Kada su Nikoli umrli roditelji svoje veliko nasledstvo razdelio je sirotinji posvetivši se svešteničkom pozivu. Milosrdan i mudar predano je obavljao svoje svešteničke dužnosti. Poučavao je ljude veri u njihovim domovima, posećivao bolesne, zarobljene, savetovao mlade, tešio žalosne i grešnima ukazivao na put pravde i iskupljenja. Bio je borac za istinu i pravdu. Milostiv i pravdoljubiv Sveti Nikolka je već svojom pojavom donosio ljudima utehu spokoj i nadu. Prizivali su ga u bolesti, nevolji, bedi, nemoći jer je svima priskakao u pomoć.

Bio je sveštenik 58 godina i upokojio se u dubokoj starosti 343. godine 19. decembra. U crkvi se drži pomen na dan njegovog upokojenja 19. decembra a narod taj dan slavi kao Nikoljdan.

22. maj se obležava kao dan prenosa njegovih moštiju iz Mira u Bari što se u narodu slavi kao letnji Sveti Nikola.

Sveti Nikola ili Nikoljdan je slava sa najvećim brojem slavara. U šali se kaže da je slave svi Srbi, jer su jedni slavari a drugi im idu u goste. Sveti nikoa je posna slava mada ima slavara koji spremaju mrsno posluženje jer od starine smatraju da slave nema bez pečenja.

Deca veruju da Sveti Nikola donosi poklone kao Deda mraz jašući na belom konju da bi nagradio one koji su tokom godine bili dobri.